Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Muffinki marchewkowo-bananowe

Muffinki marchewkowo-bananowe

Co tu dużo mówić, pyszne, puchate i wilgotne w środku – muffinki marchewkowo-bananowe. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, bez mleka, jajek oraz cukru. Całą swoją słodycz zawdzięczają dojrzałym bananom oraz marchewce. Wykonasz je bez użycia miksera, ponieważ bez problemu wymieszasz wszystkie składniki za pomocą łyżki. Muffinki bananowo-marchewkowe to idealna, zdrowa przekąska, której smakiem zachwycą się zarówno dzieci, jak i dorośli. Te puchate i delikatne w smaku babeczki, to doskonały dodatek do filiżanki aromatycznej kawy, czy też szklanki ciepłego mleka lub kakao. Możesz je zabrać ze sobą do pracy, szkoły oraz na piknik w parku.

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

40 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g marchewki

  • 60 g masła orzechowego

  • 120 ml napoju roślinnego lub mleka

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • 2 dojrzałe banany (250 g)

  • 30 g orzechów nerkowca *

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • cukier lub ksylitol (opcjonalnie) *

  • Do podania
  • cukier puder

  • polewa z białej czekolady

  • Na polewę
  • 30 g białej czekolady

  • 2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Banany rozgnieć dokładnie widelcem, marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, orzechy drobno posiekaj.
  • W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oraz orzechy.
  • W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: masło orzechowe, banany, startą marchewkę, napój roślinny oraz olej rzepakowy.
  • Następnie połącz ze sobą suche i mokre składniki, wymieszaj delikatnie, tylko do połączenia składników.
  • Formę na muffinki wyłóż papilotkami papierowymi lub silikonowymi. Wypełnij foremki ciastem do ok. 2/3 wysokości papilotki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 18 muffinek.
  • Formę z foremkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut.
  • Upieczone muffiny wyjmij z blaszki i pozostaw do wystygnięcia.
  • Muffinki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową i posypane startą marchewką.
  • Polewa
  • Do małego garnka przełóż połamaną na kawałki białą czekoladę i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści, a następnie dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty do połączenia składników.

* WSKAZÓWKI

  • Orzechy nerkowca możesz zastąpić swoimi ulubionymi orzechami.
  • Do ciasta na muffinki bananowo- marchewkowe nie dodaję cukru, ponieważ dojrzałe banany oraz marchewka nadają im odpowiednią dla mnie słodycz. Jeśli jednak wolisz bardziej słodkie wypieki, bez problemu możesz dodać do ciasta cukier lub ksylitol, wedle uznania.