
Naleśniki chyba wszyscy znają i kochają. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej, a co ciekawe większość z nas robi je “na oko”, bez żadnego przepisu. Klasyczne ciasto na naleśniki jest proste i szybkie w przygotowaniu, ponieważ wystarczy tylko wymieszać mąkę, jajka, mleko oraz wodę i naleśniki gotowe. Jeśli jednak chcecie, aby Wasze naleśniki wskoczyły na wyższy poziom i smakowały jeszcze lepiej, to koniecznie musicie wyprobować ten przepis. Wystarczy kilka odpowiednich kroków, aby tradycyjne naleśniki smakowały jeszcze lepiej.
Ilość porcji
10 naleśników
Czas przygotowania
10 minut + czas smażenia
Poziom trudności
łatwy
Składniki
200 g mąki pszennej
3 jajka
300 ml mleka
200 ml wody
15 g masła
szczypta soli
szczypta cukru

Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do miski, a następnie stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.
- Dodaj szczyptę soli oraz cukru, wbij jajka i dokładnie wymieszaj.
- Wlej wodę, ponownie wymieszaj, a kiedy ciasto będzie już gładkie, dodaj roztopione masło.
- Ciasto naleśnikowe wylewaj porcjami na dobrze rozgrzaną patelnię (ok. 100 ml na 1 cienkiego naleśnika) i równomiernie rozprowadź po całej jej powierzchni. Smaż z każdej strony, do momentu aż ciasto się zetnie i naleśnik będzie lekko przyrumieniony.
- Tak przygotowane naleśniki możesz podawać z ulubionymi dodatkami, zarówno na słodko np. z prażonymi jabłkami, jak i w wersji wytrawnej.
