Owsianka to doskonały pomysł na pyszne, zdrowe i sycące śniadanie. Jej główną zaletą jest to, że można ją przygotować na milion różnych sposobów, a do tego jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jedną z moich ulubionych wariacji jest owsianka czekoladowa z masłem orzechowym i i figą. Ciepła i pachnąca czekoladą umili nie jeden chłodny jesienny poranek. Owsianka czekoladowa to doskonałe źródło cennego dla naszego organizmu błonnika, witamin i minerałów. Świetna propozycja śniadaniowa zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
1
10 minut
łatwy
Składniki
50 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
250 ml napoju roślinnego lub mleka
20 g masła orzechowego
1 czubata łyżeczka kakao (3 g)
szczypta cynamonu
miód lub syrop klonowy do smaku
banan
figi
ulubione bakalie: orzechy, żurawina, rodzynki, czekolada itp.
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej napój roślinny lub mleko, wsyp płatki owsiane i co jakiś czas mieszając gotuj na średnim ogniu ok. 6-7 minut, aż owsianka zgęstnieje. Jeśli wolisz owsiankę o rzadszej konsystencji, dolej więcej napoju roślinnego lub mleka.
- Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe oraz kakao i całość dokładnie wymieszaj.
- Zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i zostaw na ok. 5 minut, aby płatki dobrze napęczniały.
- Banana i figi pokrój na plasterki lub półplasterki.
- Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczek, na wierzchu rozłóż pokrojone figi oraz banana i całość posyp ulubionymi bakaliami.