Strona główna » Śniadania i inne dania » Owsianka czekoladowa z masłem orzechowym i figą

Owsianka czekoladowa z masłem orzechowym i figą

Owsianka to doskonały pomysł na pyszne, zdrowe i sycące śniadanie. Jej główną zaletą jest to, że można ją przygotować na milion różnych sposobów, a do tego jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jedną z moich ulubionych wariacji jest owsianka czekoladowa z masłem orzechowym i i figą. Ciepła i pachnąca czekoladą umili nie jeden chłodny jesienny poranek. Owsianka czekoladowa to doskonałe źródło cennego dla naszego organizmu błonnika, witamin i minerałów. Świetna propozycja śniadaniowa zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Ilość porcji

1

Czas przygotowania

10 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 50 g płatków owsianych zwykłych lub górskich

  • 250 ml napoju roślinnego lub mleka

  • 20 g masła orzechowego

  • 1 czubata łyżeczka kakao (3 g)

  • szczypta cynamonu

  • miód lub syrop klonowy do smaku

  • banan

  • figi

  • ulubione bakalie: orzechy, żurawina, rodzynki, czekolada itp.

Sposób przygotowania

  • Do garnka wlej napój roślinny lub mleko, wsyp płatki owsiane i co jakiś czas mieszając gotuj na średnim ogniu ok. 6-7 minut, aż owsianka zgęstnieje. Jeśli wolisz owsiankę o rzadszej konsystencji, dolej więcej napoju roślinnego lub mleka.
  • Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe oraz kakao i całość dokładnie wymieszaj.
  • Zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i zostaw na ok. 5 minut, aby płatki dobrze napęczniały.
  • Banana i figi pokrój na plasterki lub półplasterki.
  • Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczek, na wierzchu rozłóż pokrojone figi oraz banana i całość posyp ulubionymi bakaliami.