Strona główna » Przekąski » Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca, zwana w moim domu cieciorkornem to doskonały zamiennik chipsów, paluszków czy też krakersów. Chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, przyprawiona ulubionymi przyprawami szybko znajdzie swoich wielbicieli. Pieczona cieciorka świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, wieczór filmowy jak i do pochrupania przy ulubionej książce. To pyszna i zdrowa przekąska, ale również znakomity dodatek do różnego rodzaju sałatek.

Cieciorka ma delikatny, lekko orzechowy smak i jest bogata w witaminy i składniki mineralne, kwas foliowy oraz błonnik. Zawiera duże ilości białka, w związku z czym jest niezastąpiona w diecie wegetariańskiej. Ciecierzyca charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu polecana jest cukrzykom.

Nie pozostaje Wam nic innego jak tylko poimprowizować i stworzyć swój własny ulubiony smak pieczonej ciecierzycy 🙂

Ilość porcji

2-3 (400 g)

Czas przygotowania

35 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 400 g ciecierzycy w zalewie

  • 0,5 łyżeczki oregano

  • 0,5 łyżeczki tymianku

  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 0,5 łyżeczki bazylii

  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki *

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 200oC (góra-dół).
  • Ciecierzycę przełóż na sitko i dobrze odsącz z zalewy.
  • Odsączoną ciecierzycę przesyp do miski, dodaj oregano, bazylię, zioła prowansalskie, tymianek, czerwoną paprykę oraz oliwę, dopraw solą do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równo ciecierzycę wymieszaną z przyprawami.
  • Piecz ok. 25 minut, co jakiś czas przemieszaj aby ciecierzyca równomiernie się zrumieniła.

* WSKAZÓWKI

  • Pieczona ciecierzyca będzie miała ostrzejszy smak jeśli zamiast słodkiej czerwonej papryki dodasz ostrą.
  • Możesz przygotować większą ilość ciecierzycy i wykorzystać ją np. do przygotowania sałatki z pieczoną dynią.