
Pieczona ciecierzyca, zwana w moim domu cieciorkornem to doskonały zamiennik chipsów, paluszków czy też krakersów. Chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, przyprawiona ulubionymi przyprawami szybko znajdzie swoich wielbicieli. Pieczona cieciorka świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, wieczór filmowy jak i do pochrupania przy ulubionej książce. To pyszna i zdrowa przekąska, ale również znakomity dodatek do różnego rodzaju sałatek.
Cieciorka ma delikatny, lekko orzechowy smak i jest bogata w witaminy i składniki mineralne, kwas foliowy oraz błonnik. Zawiera duże ilości białka, w związku z czym jest niezastąpiona w diecie wegetariańskiej. Ciecierzyca charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu polecana jest cukrzykom.
Nie pozostaje Wam nic innego jak tylko poimprowizować i stworzyć swój własny ulubiony smak pieczonej ciecierzycy 🙂
2-3 (400 g)
35 minut
łatwy
Składniki
400 g ciecierzycy w zalewie
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki czerwonej papryki *
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200oC (góra-dół).
- Ciecierzycę przełóż na sitko i dobrze odsącz z zalewy.
- Odsączoną ciecierzycę przesyp do miski, dodaj oregano, bazylię, zioła prowansalskie, tymianek, czerwoną paprykę oraz oliwę, dopraw solą do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równo ciecierzycę wymieszaną z przyprawami.
- Piecz ok. 25 minut, co jakiś czas przemieszaj aby ciecierzyca równomiernie się zrumieniła.
* WSKAZÓWKI
- Pieczona ciecierzyca będzie miała ostrzejszy smak jeśli zamiast słodkiej czerwonej papryki dodasz ostrą.
- Możesz przygotować większą ilość ciecierzycy i wykorzystać ją np. do przygotowania sałatki z pieczoną dynią.
