
Dzisiaj kolejny przepis, który udowadnia, że pyszny i zdrowy posiłek wcale nie wymaga dużego wysiłku i czasami wystarczy dosłownie kilka składników, aby przygotować wartościowe danie. Sałatka z burakiem i pomarańczą, to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację albo lunch do pracy. Dodatek kaszy bulgur oraz sera halloumi sprawia, że sałatka jest bardziej pożywna i szybko zaspokoi nawet największy głód.
2
30 minut
łatwy
Składniki
2 garście rukoli *
100 g kaszy bulgur
100 g sera halloumi *
2 średniej wielkości ugotowane/pieczone czerwone buraki (ok. 100 g)
1 garść ulubionych orzechów
1 średniej wielkości pomarańcza
- Składniki na dressing
50 ml soku z pomarańczy
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
0,5 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
szczypta cynamonu
sól
Sposób przygotowania
- Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
- Przygotuj dressing: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Buraki obierz ze skórki, pokrój najpierw na plastry, a następnie w słupki.
- Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w cienkie półplasterki.
- Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
- Ser halloumi pokrój na plastry i podsmaż na suchej patelni z każdej strony na rumiano.
- Na talerzach rozłóż rukolę, następnie kaszę bulgur, kawałki buraka, plasterki pomarańczy oraz podsmażony ser halloumi. Całość posyp posiekanymi orzechami i polej wcześniej przygotowanym dressingiem.
* WSKAZÓWKI
- Rukolę możesz zastąpić dowolnym rodzajem sałaty.
- Zamiast sera halloumi świetnie sprawdzi się również tofu.
- Do przygotowania sałatki możesz także wykorzystać gotowe, już ugotowane czerwone buraki, które bez problemu znajdziesz w większości sklepów.
