Strona główna » Sałatka z kaszą, burakiem i pomarańczą

Sałatka z kaszą, burakiem i pomarańczą

Dzisiaj kolejny przepis, który udowadnia, że pyszny i zdrowy posiłek wcale nie wymaga dużego wysiłku i czasami wystarczy dosłownie kilka składników, aby przygotować wartościowe danie. Sałatka z burakiem i pomarańczą, to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację albo lunch do pracy. Dodatek kaszy bulgur oraz sera halloumi sprawia, że sałatka jest bardziej pożywna i szybko zaspokoi nawet największy głód.

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 2 garście rukoli *

  • 100 g kaszy bulgur

  • 100 g sera halloumi *

  • 2 średniej wielkości ugotowane/pieczone czerwone buraki (ok. 100 g)

  • 1 garść ulubionych orzechów

  • 1 średniej wielkości pomarańcza

  • Składniki na dressing
  • 50 ml soku z pomarańczy

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 0,5 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

  • szczypta cynamonu

  • sól

Sposób przygotowania

  • Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
  • Przygotuj dressing: wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  • Buraki obierz ze skórki, pokrój najpierw na plastry, a następnie w słupki.
  • Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w cienkie półplasterki.
  • Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Ser halloumi pokrój na plastry i podsmaż na suchej patelni z każdej strony na rumiano.
  • Na talerzach rozłóż rukolę, następnie kaszę bulgur, kawałki buraka, plasterki pomarańczy oraz podsmażony ser halloumi. Całość posyp posiekanymi orzechami i polej wcześniej przygotowanym dressingiem.

* WSKAZÓWKI

  • Rukolę możesz zastąpić dowolnym rodzajem sałaty.
  • Zamiast sera halloumi świetnie sprawdzi się również tofu.
  • Do przygotowania sałatki możesz także wykorzystać gotowe, już ugotowane czerwone buraki, które bez problemu znajdziesz w większości sklepów.