Strona główna » Makarony i inne kluski » Zapiekanka makaronowa z warzywami

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na super szybkie i proste w przygotowaniu danie. Zapiekanka z makaronem z dodatkiem warzyw to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna i sycąca, a do tego ekspresowa w przygotowaniu. Przepis ten będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie ugotowanego makaronu, który pozostał z poprzedniego obiadu. Przygotujecie więc w ten sposób smaczny posiłek nie marnując przy tym żywności. Zapiekanka makaronowa z warzywami z pewnością przypadnie do gustu osobom będącym na diecie bezmięsnej, ale nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej podsmażone kawałki mięsa z kurczaka lub indyka. Możecie ją również dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione dodatki.

Ilość porcji

2-3

Czas przygotowania

35 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 250 g makaronu penne *

  • 1 cukinia (ok. 120 g)

  • 2 duże garście świeżego szpinaku (ok. 70 g)

  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (ok.80 g)

  • 70 g suszonych pomidorów w oleju

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 50 g startego sera żółtego np. mozzarella

  • 100 ml śmietany 30 %

  • 70 g jogurtu naturalnego

  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry

  • 0,5 łyżeczki kurkumy

  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • 0,5 łyżeczki oregano

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
  • Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cukinię wraz ze skórką pokrój na półplasterki. Szpinak opłucz i wysusz.
  • Suszone pomidory pokrój w paski, kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • W miseczce wymieszaj śmietanę, jogurt naturalny, starty ser oraz przyprawy: kurkumę, curry, pieprz ziołowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej/oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cukinię i podsmażaj 1-2 minuty (cukinia powinna delikatnie zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrna i chrupiąca), następnie dodaj odsączoną kukurydzę, suszone pomidory, szpinak, suszone oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i smaż jeszcze kolejne 2 minuty.
  • Następnie zdejmij patelnię/garnek z ognia i do podsmażonych warzyw dodaj odcedzony makaron i wlej wcześniej wymieszany jogurt ze śmietaną i serem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp na wierzchu niewielką ilością startego sera.
  • Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut.
  • Gotową zapiekankę makaronową wyjmij z piekarnika i podawaj jeszcze gorącą.

* WSKAZÓWKI

  • Do zapiekanki możesz również dodać pokrojone w kostkę lub paski mięso z kurczaka lub indyka.
  • Makaron penne możesz bez problemu zastąpić swoim ulubionym rodzajem makaronu.