Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na super szybkie i proste w przygotowaniu danie. Zapiekanka z makaronem z dodatkiem warzyw to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna i sycąca, a do tego ekspresowa w przygotowaniu. Przepis ten będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie ugotowanego makaronu, który pozostał z poprzedniego obiadu. Przygotujecie więc w ten sposób smaczny posiłek nie marnując przy tym żywności. Zapiekanka makaronowa z warzywami z pewnością przypadnie do gustu osobom będącym na diecie bezmięsnej, ale nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej podsmażone kawałki mięsa z kurczaka lub indyka. Możecie ją również dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione dodatki.
2-3
35 minut
łatwy
Składniki
250 g makaronu penne *
1 cukinia (ok. 120 g)
2 duże garście świeżego szpinaku (ok. 70 g)
1 mała puszka kukurydzy konserwowej (ok.80 g)
70 g suszonych pomidorów w oleju
1 mały ząbek czosnku
50 g startego sera żółtego np. mozzarella
100 ml śmietany 30 %
70 g jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka przyprawy curry
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju lub oliwy
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cukinię wraz ze skórką pokrój na półplasterki. Szpinak opłucz i wysusz.
- Suszone pomidory pokrój w paski, kukurydzę odsącz z zalewy.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W miseczce wymieszaj śmietanę, jogurt naturalny, starty ser oraz przyprawy: kurkumę, curry, pieprz ziołowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej/oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cukinię i podsmażaj 1-2 minuty (cukinia powinna delikatnie zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrna i chrupiąca), następnie dodaj odsączoną kukurydzę, suszone pomidory, szpinak, suszone oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i smaż jeszcze kolejne 2 minuty.
- Następnie zdejmij patelnię/garnek z ognia i do podsmażonych warzyw dodaj odcedzony makaron i wlej wcześniej wymieszany jogurt ze śmietaną i serem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp na wierzchu niewielką ilością startego sera.
- Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut.
- Gotową zapiekankę makaronową wyjmij z piekarnika i podawaj jeszcze gorącą.
* WSKAZÓWKI
- Do zapiekanki możesz również dodać pokrojone w kostkę lub paski mięso z kurczaka lub indyka.
- Makaron penne możesz bez problemu zastąpić swoim ulubionym rodzajem makaronu.