Bezsenna owsianka z wiśniami to moja wersja nocnej owsianki na bazie płatków owsianych, napoju roślinnego i masła orzechowego. To świetny pomysł na pyszne i pożywne śniadanie, kiedy rano mamy mało czasu. Owsiankę robimy wieczorem, a jej przygotowanie jest bardzo proste ponieważ nie wymaga gotowania, a wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki, przełożyć do słoika i pozostawić do rana w lodówce. W ciągu nocy kiedy nasza owsianka “nie śpi” płatki owsiane idealnie namokną oraz przejdą aromatem masła orzechowego i owoców. Gotową owsiankę możecie rano podgrzać i zjeść na ciepło, ale świetnie smakuje również na zimno z dodatkiem jogurtu, owoców czy też posypana granolą. Przepis możecie dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione owoce i bakalie.
1 słoik – 300 ml
15 minut
łatwy
Składniki
0,5 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki napoju roślinnego
1,5 łyżki masła orzechowego
0,5 łyżeczki kakao
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego lub nasion chia
1 garść mrożonych lub świeżych wiśni
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- Do podania
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka granoli
ulubione owoce
Sposób przygotowania
- Przygotuj słoik lub inny pojemnik, najlepiej z zamknięciem.
- Wiśnie delikatnie rozgnieć widelcem. Jeśli używasz mrożonych owoców rozmroź je wcześniej np. w mikrofalówce.
- Do miseczki dodaj płatki owsiane, siemię lniane, masło orzechowe, syrop klonowy i napój roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na dno słoika włóż rozgniecione wiśnie, a następnie dodaj wcześniej wymieszane składniki.
- Zamknij słoik i wstaw do lodówki na całą nocy aby płatki dobrze namokły.
- Rano owsianka z wiśniami powinna być już gotowa. Przed podaniem wymieszaj zawartość słoika i podawaj z jogurtem naturalnym, ulubionymi owocami czy też granolą. Możesz dodać wszystko na co tylko masz ochotę.
- Owsiankę możesz też podgrzać i zjeść ją na ciepło.