Strona główna » Chałka z jajkiem sadzonym i boczkiem

Chałka z jajkiem sadzonym i boczkiem

Podsmażana na maśle chałka z dodatkami to śniadanie, które łączy klasykę z nowoczesnym twistem. Nie ma nic lepszego niż połączenie słodkiego i słonego smaku w jednym, idealnie zbalansowanym śniadaniu. Podsmażana na maśle chałka, chrupiący bekon, delikatne jajko sadzone, kremowy serek kozi i odrobina owocowej konfitury – to śniadanie, które łączy klasykę z odrobiną finezji. Proste składniki, które razem tworzą niezwykle apetyczną kompozycję – idealne zarówno na leniwy poranek, jak i na specjalne okazje.

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 4 grube kromki chałki

  • 2 jajka

  • serek kozi *

  • kilka plasterków boczku

  • dżem lub konfitura owocowa (np. dżem truskawkowy lub konfitura wiśniowa)

  • 1 łyżka masła

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Na patelni rozgrzej masło i podsmaż chałkę z obu stron, aż stanie się złocista i chrupiąca.
  • Na drugiej patelni usmaż boczek, aż będzie idealnie chrupiący, a następnie przełóż go na ręcznik papierowy.
  • Na tej samej patelni wbij jajka i smaż, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  • Na przyruminionych kromkach chałki rozłóż jajka sadzone i chrupiący boczek, a na wierzchu polóż serek kozi i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Całość podawaj z dodatkiem dżemu lub konfitury.

* Wskazówki

  • Serek kozi możesz zastąpić dowolnym serkiem kanapkowym.