Ciasto dyniowe

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Jest pyszna, zdrowa, pełna wartości odżywczych i minerałów, w tym wapnia, magnezu, selenu, cynku oraz witamin: A, C i E. Najczęściej kojarzy nam się z Halloween lub zupą dyniową, a prawda jest taka, że można z niej przygotować wiele pysznych i różnorodnych dań, w tym pyszne ciasto dyniowe. Do przygotowania korzennego ciasta z dyni warto wykorzystać dynię Muscat de Provence, zwaną również dynią prowansalską lub muszkatołową. Jest ona odmianą dyni piżmowej, o intensywnie pomarańczowym miąższu i lekko słodkawym smaku, dzięki czemu doskonale sprawdza się w wypiekach. Ciasto dyniowe z tego przepisu wychodzi bardzo delikatne i wilgotne w środku, a dodatek przyprawy korzennej i cynamonu nadaje mu wyjątkowy smak.

Ilość porcji

forma o średnicy 25 cm

Czas przygotowania

65 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 450 g puree z dyni Muscat de Provence

  • 450 g maki pszennej

  • 250 ml oleju rzepakowego

  • 100 – 120 g cukru lub ksylitolu

  • 3 duże jajka

  • 2 łyżeczki sody

  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej

  • 0,5 łyżeczki cynamonu

  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotuj puree z dyni.

    Jak przygotować puree z dyni ?
    Dynię umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Pokrojone plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra-dół) do miękkości (czas pieczenia zależy od gatunku dyni i grubości plastrów), pod koniec pieczenia sprawdź widelcem czy dynia jest odpowiednio miękka. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie zblenduj na gładką masę.

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • W jednej misce wymieszaj przesianą przez sitko mąkę, sodę, przyprawę korzenną, cynamon oraz sól.
  • W drugiej misce połącz ze sobą przestudzone puree z dyni, olej rzepakowy, cukier lub ksylitol oraz jajka. Następnie dodaj wcześniej wymieszane suche składniki i całość dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy.
  • Tak przygotowane ciasto przełóż do tortownicy z kominem, wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej kaszą manną.
  • Formę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut, do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto pozostaw na kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia.
  • Korzenne ciasto dyniowe podawaj oprószone cukrem pudrem.