Strona główna » Zupy » Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Jak to najcześciej bywa w mojej kuchni, najlepsze przepisy powstają w wyniku zwykłej improwizacji. W planach była tradycyjna zupa z dyni Hokkaido, jednak nie byłabym sobą gdybym nie wzbogaciła jej o kilka dodatkowych składników. Tym sposobem w zupie dyniowej znalazły się również ziemniaki, marchewka, pietruszka, cebula oraz przyprawa curry, kurkuma i papryka, a wyjątkowego smaku zupie dyniowej nadało mleko kokosowe.

Może będę nieskromna, ale ta zupa z dyni z mlekiem kokosowym wyszła obłędna w smaku. Pyszna, kremowa i aromatyczna, a do tego rozgrzewająca dzięki odpowiedniej mieszance przypraw. Idealna zupa na nadchodzące chłodne jesienne dni. Nawet Pan Mąż, który nie jest fanem niczego co zwie się cukinią lub dynią, tym razem zajadał zupę dyniową ze smakiem. Nie ma więc chyba lepszego argumentu przemawiającego za tym, że musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Jestem pewna, że posmakuje ona nawet dzieciom.

Po więcej przepisów na pyszne zupy zapraszam tutaj: Zupy

Ilość porcji

2 l

Czas przygotowania

30 minut

poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 700 g dyni hokkaido (po usunięciu pestek)

  • 350 g ziemniaków

  • 1 litr bulionu lub wody

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

  • 1 cebula (ok. 50 g)

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 marchew (ok. 80 g)

  • 1 pietruszka (ok. 40 g)

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 łyżeczka startego imbiru (ok. 10 g)

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • Do podania:
  • śmietanka kokosowa (odłóż 2-3 łyżki śmietanki powstałej na powierzchni mleka kokosowego), pestki dyni, suszone pomidory, kiełki, groszek ptysiowy, natka pietruszki itp.

Sposób przygotowania

  • Dynię umyj, przekrój na pół, usuń nasiona i pokrój w średniej wielkości kostkę razem ze skórką. Dynia Hokkaido nie wymaga usuwania skórki, mimo iż jest twarda, to po obróbce termicznej szybko mięknie.
  • Marchewkę oraz pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę oraz czosnek i lekko zeszklij.
  • Dodaj startą marchew oraz pietruszkę, wymieszaj i smaż ok. 2 minuty.
  • Następnie dodaj przyprawy: curry, kurkumę, paprykę oraz starty imbir, dorzuć pokrojoną dynię oraz ziemniaki. Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze kolejne 2 minuty.
  • Do podsmażonych warzyw wlej bulion lub wodę i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną.
  • Kiedy warzywa będą już odpowiednio miękkie, wlej mleko kokosowe i całość dokładnie zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Tak przygotowaną zupę z dyni podawaj z kleksem śmietanki kokosowej , pestkami dyni, suszonymi pomidorami, groszkiem ptysiowym lub natką pietruszki.