Strona główna » Ryż i kasze » Curry pomidorowo – kokosowe

Curry pomidorowo – kokosowe

Curry pomidorowo - kokosowe

Puszka pomidorów, mleczka kokosowego oraz ciecierzycy to coś co zawsze znajdzie się w zakamarkach mojej kuchni. Te trzy proste składniki to podstawa pysznego rozgrzewającego curry pomidorowo-kokosowego z dodatkiem ciecierzycy, szpinaku i marchewki. Proste, szybkie i pożywne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Połączenie pomidorów oraz mleczka kokosowego sprawia, że curry pomidorowo-kokosowe ma cudownie kremową i aksamitną konsytencję. Podane z ryżem zachwyci niejednego smakosza.

Ilość porcji

3-4

Czas przygotowania

40 minut

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 1 puszka pomidorów ( 400 g)

  • 1 puszka/słoik ciecierzycy w zalewie ( ok. 400 g po odsączeniu)

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 ml)

  • 1 średnia cebula czerwona

  • 2 garście świeżego szpinaku *

  • 1 średnia marchewka (ok. 50 g)

  • 2 łyżki przyprawy curry

  • 200 g ryżu

  • sól i pieprz

  • oliwa z oliwek

Składniki na curry pomidorowo - kokosowe

Sposób przygotowania

  • Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w półplasterki.
  • W garnku rozgrzej oliwę i delikatnie zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze kilka minut.
  • Do podsmażonych warzyw dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, przyprawę curry i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Po chwili dodaj rozdrobnione pomidory i gotuj całość jeszcze ok. 10 minut, często mieszając.
  • Następnie dodaj świeży lub mrożony szpinak oraz całą zawartość puszki mleka kokosowego.
  • Wymieszaj, dopraw solą do smaku i gotuj bez przykrycia do momentu aż sos zgęstnieje i będzie miał dla Ciebie odpowiednią konsystencję.
  • Gotowe curry pomidorowo-kokosowe podawaj z ryżem, posypane kiełkami lub natką pietruszki.

* WSKAZÓWKI

  • Mleko kokosowe powinno być dobrze schłodzone.
  • Możesz użyć zarówno świeżego jak i mrożonego szpinaku, ilość wedle uznania. Jeśli użyjesz szpinaku mrożonego, to najlepiej go wcześnie rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
  • Jeśli chodzi o ryż, to najlepiej sprawdzi się tutaj ryż sypki, odpowiedni będzie długoziarnisty np. jaśminowy lub basmati, który zawiera najmniej skrobi, odpowiadającej za sklejanie się ziaren.
  • Curry pomidorowo – kokosowe możesz również podawać z ulubioną surówką lub sałatką.
Curry pomidorowo - kokosowe z dodatkiem ciecierzycy, szpinaku i marchewki