
Puszka pomidorów, mleczka kokosowego oraz ciecierzycy to coś co zawsze znajdzie się w zakamarkach mojej kuchni. Te trzy proste składniki to podstawa pysznego rozgrzewającego curry pomidorowo-kokosowego z dodatkiem ciecierzycy, szpinaku i marchewki. Proste, szybkie i pożywne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Połączenie pomidorów oraz mleczka kokosowego sprawia, że curry pomidorowo-kokosowe ma cudownie kremową i aksamitną konsytencję. Podane z ryżem zachwyci niejednego smakosza.
3-4
40 minut
średni
Składniki
1 puszka pomidorów ( 400 g)
1 puszka/słoik ciecierzycy w zalewie ( ok. 400 g po odsączeniu)
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 ml)
1 średnia cebula czerwona
2 garście świeżego szpinaku *
1 średnia marchewka (ok. 50 g)
2 łyżki przyprawy curry
200 g ryżu
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w półplasterki.
- W garnku rozgrzej oliwę i delikatnie zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze kilka minut.
- Do podsmażonych warzyw dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę, przyprawę curry i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Po chwili dodaj rozdrobnione pomidory i gotuj całość jeszcze ok. 10 minut, często mieszając.
- Następnie dodaj świeży lub mrożony szpinak oraz całą zawartość puszki mleka kokosowego.
- Wymieszaj, dopraw solą do smaku i gotuj bez przykrycia do momentu aż sos zgęstnieje i będzie miał dla Ciebie odpowiednią konsystencję.
- Gotowe curry pomidorowo-kokosowe podawaj z ryżem, posypane kiełkami lub natką pietruszki.
* WSKAZÓWKI
- Mleko kokosowe powinno być dobrze schłodzone.
- Możesz użyć zarówno świeżego jak i mrożonego szpinaku, ilość wedle uznania. Jeśli użyjesz szpinaku mrożonego, to najlepiej go wcześnie rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
- Jeśli chodzi o ryż, to najlepiej sprawdzi się tutaj ryż sypki, odpowiedni będzie długoziarnisty np. jaśminowy lub basmati, który zawiera najmniej skrobi, odpowiadającej za sklejanie się ziaren.
- Curry pomidorowo – kokosowe możesz również podawać z ulubioną surówką lub sałatką.
