Strona główna » Ryby i owoce morza » Dorsz pieczony z pomidorami i szparagami

Dorsz pieczony z pomidorami i szparagami

W zbilansowanej diecie znaczącą rolę odgrywają pyszne i zdrowe dania z rybą i warzywami. Ryby stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych, ale przede wszystkim są proste i szybkie w przygotowaniu. Są również bogatym źródłem kwasów nienasyconych oraz wielu witamin i składników mineralnych, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Pieczenie sprawia, że danie jest również niskokaloryczne, a tym samym odpowiednie dla osób będących na diecie oraz dbających o linię.

Filet z dorsza pieczony z pomidorami i szparagami to świetny pomysł na pyszny i zdrowy posiłek. Soczyste kawałki dorsza w połączeniu z masłem, słodko-kwaśnymi pomidorkami koktajlowymi oraz chrupiącymi szparagami tworzą niepowtarzalny smak. Podany z pieczonymi warzywami chrupiącą surówką będzie doskonałą propozycją na rodzinny obiad czy też kolację w gronie znajomych.

Ilość porcji

2-3

Czas przygotowania

40 minut

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 400 g filetu z dorsza

  • 5 zielonych szparagów

  • 12 pomidorków koktajlowych

  • 1 średniej wielkości czerwona cebula

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 50 ml wody lub bulionu

  • 40 g masła

  • 0,5 cytryny

  • świeże zioła: tymianek cytrynowy, oregano

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Filet z dorsza opłukaj i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebulę oraz czosnek posiekaj w drobną kostkę.
  • Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  • Szparagi podziel na mniejsze kawałki (ok. 4 cm), odłamując wcześniej ich dolną , zdrewniałą część.
  • Kawałki dorsza posyp solą, pieprzem i skrop cytryną. Przyprawione kawałki przełóż do naczynia żaroodpornego i odstaw na bok.
  • Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
  • Do rozgrzanego wcześniej garnka wrzuć masło, a kiedy się rozpuści dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż ok 2-3 minuty, a następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i smaż ok. 1 minuty. Do podsmażonych warzyw wlej bulion lub wodę oraz wrzuć podzielone na kawałki szparagi. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 2 minuty.
  • Podsmażone na maśle warzywa przełóż na wcześniej przygotowane kawałki dorsza, opcjonalnie możesz dodać świeże gałązki tymianku i oregano.
  • Tak przygotowanego dorsza przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Po 20 minutach zdejmij folię aluminiową i ostanie 5 minut zapiekaj dorsza już bez przykrycia.
  • Upieczonego dorsza możesz podawać z pieczonymi warzywami z tymiankiem, frytkami z batatów lub chrupiącą surówką z młodej kapusty.