W zbilansowanej diecie znaczącą rolę odgrywają pyszne i zdrowe dania z rybą i warzywami. Ryby stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych, ale przede wszystkim są proste i szybkie w przygotowaniu. Są również bogatym źródłem kwasów nienasyconych oraz wielu witamin i składników mineralnych, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Pieczenie sprawia, że danie jest również niskokaloryczne, a tym samym odpowiednie dla osób będących na diecie oraz dbających o linię.
Filet z dorsza pieczony z pomidorami i szparagami to świetny pomysł na pyszny i zdrowy posiłek. Soczyste kawałki dorsza w połączeniu z masłem, słodko-kwaśnymi pomidorkami koktajlowymi oraz chrupiącymi szparagami tworzą niepowtarzalny smak. Podany z pieczonymi warzywami i chrupiącą surówką będzie doskonałą propozycją na rodzinny obiad czy też kolację w gronie znajomych.
2-3
40 minut
średni
Składniki
400 g filetu z dorsza
5 zielonych szparagów
12 pomidorków koktajlowych
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
50 ml wody lub bulionu
40 g masła
0,5 cytryny
świeże zioła: tymianek cytrynowy, oregano
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Filet z dorsza opłukaj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę oraz czosnek posiekaj w drobną kostkę.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
- Szparagi podziel na mniejsze kawałki (ok. 4 cm), odłamując wcześniej ich dolną , zdrewniałą część.
- Kawałki dorsza posyp solą, pieprzem i skrop cytryną. Przyprawione kawałki przełóż do naczynia żaroodpornego i odstaw na bok.
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Do rozgrzanego wcześniej garnka wrzuć masło, a kiedy się rozpuści dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż ok 2-3 minuty, a następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i smaż ok. 1 minuty. Do podsmażonych warzyw wlej bulion lub wodę oraz wrzuć podzielone na kawałki szparagi. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 2 minuty.
- Podsmażone na maśle warzywa przełóż na wcześniej przygotowane kawałki dorsza, opcjonalnie możesz dodać świeże gałązki tymianku i oregano.
- Tak przygotowanego dorsza przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Po 20 minutach zdejmij folię aluminiową i ostanie 5 minut zapiekaj dorsza już bez przykrycia.
- Upieczonego dorsza możesz podawać z pieczonymi warzywami z tymiankiem, frytkami z batatów lub chrupiącą surówką z młodej kapusty.