
Pieczone warzywa z tymiankiem to pyszny, zdrowy i przede wszystkim mega szybki w przygotowaniu dodatek do różnego rodzaju dań. Dynia, bataty oraz marchewka, w połączeniu z dobrej jakości oliwą oraz tymiankiem smakują wprost idealnie. Są nie tylko pożywne, ale przede wszystkim dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Te słodkawe w smaku pieczone warzywa będą doskonałym dodatkiem zarówno do sałatek, np. sałatki z pieczoną dynią, czy też jednego z moich ulubionych dań, jakim jest szarpany kurczak w sosie pomidorowym (przepis już niebawem). Musicie koniecznie wypróbować ten przepis, a gwarantuje, że często będziecie do niego wracać 🙂
3-4
35 minut
łatwy
Składniki
500 g dyni hokkaido lub piżmowej
500 g batatów
200 g marchewki
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
40 ml oliwy

Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Dynię hokkaido, marchewkę oraz bataty obierz ze skórki.
- Marchewkę pokrój na półplasterki, bataty oraz dynię na średniej wielkości kostkę (ok. 2×2 cm)
- Pokrojone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj suszone zioła oraz oliwę i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika (bez przykrycia) i piecz ok. 30 minut, do momentu, aż warzywa lekko zmiękną. Od czasu do czasu przemieszaj, aby się nie przypaliły i równo upiekły.
* WSKAZÓWKI
- Możesz przygotować większą porcję pieczonych warzyw i spokojnie przechowywać je w lodówce, nawet do dwóch dni. Dodatkową porcję możesz wykorzystać np. do przygotowania sałatki z pieczoną dynią.
