Strona główna » Śniadania i inne dania » Jajecznica na mleku

Jajecznica na mleku

Jajecznica na mleku to kolejna propozycja na pyszne i szybkie śniadanie. To świetna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy, którą przygotujecie w dosłownie kilka minut. Dodatek mleka oraz odrobina mąki sprawiają, że jajecznica jest puszysta i delikatna w smaku. Jajecznica na mleku to również świetny pomysł na śniadanie dla dzieci, które na pewno będą pałaszować ze smakiem. Podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem smakuje wyśmienicie.

Ilość porcji

2-3

Czas przygotowania

10 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 2 duże jajka

  • 250 ml mleka

  • 20 g mąki pszennej lub orkiszowej

  • sól

  • masło do smażenia

Sposób przygotowania

  • Do miseczki wbij jajka, dodaj mąkę i za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj, tak aby powstała gładka masa bez grudek.
  • Do masy jajecznej wlej mleko, całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuść łyżeczkę masła, a następnie wlej masę jajeczną (przed wylaniem na patelnię zamieszaj masę).
  • Całość mieszaj delikatnie do momentu, aż masa jajeczna całkowicie się “zetnie” i zgęstnieje. Smaż jeszcze ok. 2-3 minuty ciągle mieszając.
  • Jajecznica na mleku doskonale smakuje podana z bułkami na jogurcie albo świeżo upieczonym chlebem na zakwasie.