
Jajecznica na mleku to kolejna propozycja na pyszne i szybkie śniadanie. To świetna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy, którą przygotujecie w dosłownie kilka minut. Dodatek mleka oraz odrobina mąki sprawiają, że jajecznica jest puszysta i delikatna w smaku. Jajecznica na mleku to również świetny pomysł na śniadanie dla dzieci, które na pewno będą pałaszować ze smakiem. Podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem smakuje wyśmienicie.
Ilość porcji
2-3
Czas przygotowania
10 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
2 duże jajka
250 ml mleka
20 g mąki pszennej lub orkiszowej
sól
masło do smażenia

Sposób przygotowania
- Do miseczki wbij jajka, dodaj mąkę i za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj, tak aby powstała gładka masa bez grudek.
- Do masy jajecznej wlej mleko, całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku.
- Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuść łyżeczkę masła, a następnie wlej masę jajeczną (przed wylaniem na patelnię zamieszaj masę).
- Całość mieszaj delikatnie do momentu, aż masa jajeczna całkowicie się “zetnie” i zgęstnieje. Smaż jeszcze ok. 2-3 minuty ciągle mieszając.
- Jajecznica na mleku doskonale smakuje podana z bułkami na jogurcie albo świeżo upieczonym chlebem na zakwasie.
