
W zbilansowanej diecie dużą rolę odgrywają pyszne i zdrowe dania z rybą i warzywami, które stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych. Łosoś jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz wielu witamin i minerałów, w tym cennej dla naszego zdrowia witaminy D.
Łosoś pieczony w piekarniku to doskonały pomysł na pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. W połączeniu z cytryną i świeżym koperkiem to duet wprost idealny. Dodatkowo można go wzbogacić o pieczone lub grillowane warzywa oraz chrupiącą surówkę.
2
30 minut
łatwy
Składniki
400 g filetu z łososia
1 łyżka posiekanego koperku
1 czubata łyżeczka przyprawy do ryb
0,5 cytryny
sól i pieprz do smaku
kilka gałązek tymianku cytrynowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na dwie lub więcej części.
- Kawałki łososia posyp solą, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, oprósz przyprawą do ryb i równomiernie rozprowadź przyprawy na wszystkich kawałkach, a następnie posyp je świeżym posiekanym koperkiem.
- Tak przyprawionego łososia włóż do naczynia żaroodpornego, na wierzchu rozłóż gałązki tymianku cytrynowego. Naczynie przykryj folią aluminiową i odstaw na ok. 30 minut, aby łosoś lekko się zamarynował.
- Po tym czasie wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości kawałków ryby, dlatego przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić, czy łosoś nie jest jeszcze surowy.
- Łosoś pieczony wyśmienicie smakuje podany z frytkami lub pieczonymi warzywami z tymiankiem oraz surówką z kapusty pekińskiej.
