Makaron z cukinii i marchewki z pesto pistacjowym oraz grillowanym serem halloumi to idealne danie dla zabieganych. Pyszne, zdrowe i pożywne, a do tego banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli więc znudziły się Wam tradycyjne dania z makaronem to polecam wypróbować poniższy przepis, a gwarantuję, że będziecie często do niego wracać. Warzywny makaron w połączeniu z aromatycznym pesto pistacjowym i chrupiącym serem halloumi tworzą niepowtarzalny smak. To wegetariańskie danie posmakuje nawet największym wielbicielom mięsa. Makaron z cukinii i marchewki doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.
2
30 minut
średni
Składniki
220 g ugotowanej kaszy pęczak*
1 średnia cukinia (ok. 200 g)
1 marchewka (ok. 160 g)
3 łyżki pesto pistacjowego *
200 g sera halloumi
8 pomidorków koktajlowych
6 zielonych oliwek
1 łyżka oliwy
sól do smaku
Sposób przygotowania
- Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj pesto pistacjowe zgodnie z przepisem, który znajdziesz tutaj lub użyj gotowego.
- Cukinię i marchew pokrój w długie, cienkie plastry, przy pomocy obieraka do warzyw.
- Pomidorki koktajlowe oraz oliwki pokrój w plasterki.
- Ser halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm i podsmaż na patelni, ser powinien się delikatnie przyrumienić.
- Na patelni rozgrzej oliwę oraz pesto pistacjowe, dodaj plastry cukinii i marchewki. Mieszając od czasu do czasu, podsmażaj warzywa ok. 5 minut do momentu, aż delikatnie zmiękną, ale wciąż pozostaną jędrne. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowaną kaszę i wszystko razem wymieszaj.
- Na talerzu rozłóż rukolę, podsmażone warzywa z kaszą, pomidory koktajlowe, oliwki oraz podsmażone plastry sera halloumi.
* WSKAZÓWKI
- Zamiast kaszy pęczak możesz użyć np. kaszy bulgur.
- Pesto pistacjowe możesz zastąpić pesto bazyliowym.