Strona główna » Ryż i kasze » Makaron z cukinii i marchewki z pesto pistacjowym

Makaron z cukinii i marchewki z pesto pistacjowym

Makaron z cukinii i marchewki z pesto pistacjowym oraz grillowanym serem halloumi to idealne danie dla zabieganych. Pyszne, zdrowe i pożywne, a do tego banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli więc znudziły się Wam tradycyjne dania z makaronem to polecam wypróbować poniższy przepis, a gwarantuję, że będziecie często do niego wracać. Warzywny makaron w połączeniu z aromatycznym pesto pistacjowym i chrupiącym serem halloumi tworzą niepowtarzalny smak. To wegetariańskie danie posmakuje nawet największym wielbicielom mięsa. Makaron z cukinii i marchewki doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 220 g ugotowanej kaszy pęczak*

  • 1 średnia cukinia (ok. 200 g)

  • 1 marchewka (ok. 160 g)

  • 3 łyżki pesto pistacjowego *

  • 200 g sera halloumi

  • 8 pomidorków koktajlowych

  • 6 zielonych oliwek

  • 1 łyżka oliwy

  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Kaszę pęczak ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Przygotuj pesto pistacjowe zgodnie z przepisem, który znajdziesz tutaj lub użyj gotowego.
  • Cukinię i marchew pokrój w długie, cienkie plastry, przy pomocy obieraka do warzyw.
  • Pomidorki koktajlowe oraz oliwki pokrój w plasterki.
  • Ser halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm i podsmaż na patelni, ser powinien się delikatnie przyrumienić.
  • Na patelni rozgrzej oliwę oraz pesto pistacjowe, dodaj plastry cukinii i marchewki. Mieszając od czasu do czasu, podsmażaj warzywa ok. 5 minut do momentu, aż delikatnie zmiękną, ale wciąż pozostaną jędrne. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowaną kaszę i wszystko razem wymieszaj.
  • Na talerzu rozłóż rukolę, podsmażone warzywa z kaszą, pomidory koktajlowe, oliwki oraz podsmażone plastry sera halloumi.

* WSKAZÓWKI

  • Zamiast kaszy pęczak możesz użyć np. kaszy bulgur.
  • Pesto pistacjowe możesz zastąpić pesto bazyliowym.