Strona główna » Naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki z serem i truskawkami

Czy istnieje bardziej klasyczne połączenie niż słodkie, soczyste truskawki z delikatnym, kremowym serem zawinięte w puszyste naleśniki? Naleśniki z serem i truskawkami to idealna propozycja na obiad, deser lub kolację, które zadowolą każde podniebienie. To świetna opcja, by zaskoczyć domowników niebanalnym deserem, który jest równocześnie prosty w przygotowaniu i niezwykle smakowity. Warto wykorzystać sezon na truskawki, aby cieszyć się świeżością i pełnią smaku, jaką oferują te owoce. Poniżej znajdziesz prosty przepis, który pomoże Ci stworzyć to pyszne danie w mniej niż 30 minut!

Ilość porcji

10 sztuk

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • Naleśniki:
  • 200 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 300 ml mleka

  • 200 ml wody

  • 20 g masła

  • szczypta soli

  • szczypta cukru

  • Nadzienie:
  • 500 g truskawek

  • 300 g twarogu

  • 1 opakowanie serka waniliowego lub jogurtu naturalnego (ok. 150 g)

  • cukier/ksylitol/ miód (opcjonalnie)

  • starta skórka z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Naleśniki przygotuj zgodnie z przepisem na Naleśniki
  • Truskawki dokładnie umyj, osusz, usuń szypułki, a następnie pokrój w półplasterki.
  • Twaróg przełóż do miski, rozgnieć widelcem, dodaj serek waniliowy/jogurt i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Naleśniki posmaruj przygotowaną masą serową, rozłóż na niej kawałki truskawek i złóż w trójkąt.
  • Naleśniki podawaj z jogurtem, musem truskawkowym lub dżemem truskawkowym.