
Czy istnieje bardziej klasyczne połączenie niż słodkie, soczyste truskawki z delikatnym, kremowym serem zawinięte w puszyste naleśniki? Naleśniki z serem i truskawkami to idealna propozycja na obiad, deser lub kolację, które zadowolą każde podniebienie. To świetna opcja, by zaskoczyć domowników niebanalnym deserem, który jest równocześnie prosty w przygotowaniu i niezwykle smakowity. Warto wykorzystać sezon na truskawki, aby cieszyć się świeżością i pełnią smaku, jaką oferują te owoce. Poniżej znajdziesz prosty przepis, który pomoże Ci stworzyć to pyszne danie w mniej niż 30 minut!
10 sztuk
30 minut
łatwy
Składniki
- Naleśniki:
200 g mąki pszennej
3 jajka
300 ml mleka
200 ml wody
20 g masła
szczypta soli
szczypta cukru
- Nadzienie:
500 g truskawek
300 g twarogu
1 opakowanie serka waniliowego lub jogurtu naturalnego (ok. 150 g)
cukier/ksylitol/ miód (opcjonalnie)
starta skórka z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
- Naleśniki przygotuj zgodnie z przepisem na Naleśniki
- Truskawki dokładnie umyj, osusz, usuń szypułki, a następnie pokrój w półplasterki.
- Twaróg przełóż do miski, rozgnieć widelcem, dodaj serek waniliowy/jogurt i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Naleśniki posmaruj przygotowaną masą serową, rozłóż na niej kawałki truskawek i złóż w trójkąt.
- Naleśniki podawaj z jogurtem, musem truskawkowym lub dżemem truskawkowym.
