
Dzisiaj kolejna propozycja domowej wersji pysznego i znanego fast foodu – nuggetsów z kurczaka. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Idealne na spotkania w gronie znajomych, jak również imprezy dla dzieci. Chrupiąca panierka, o delikatnym parmezanowym smaku i delikatne, soczyste mięso z kurczaka. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je więc bez problemu zabrać na piknik lub do pracy. Do nuggetsów z kurczaka idealnie pasuje sos miodowo-musztardowy oraz chrupiąca surówka z młodej kapusty. Proste i szybkie w przygotowaniu, a co ważne pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
2 – 3
35 minut
średni
Składniki
400 g polędwiczek z kurczaka *
2 małe jajka
50 g płatków kukurydzianych
15 g sera parmezan
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Polędwiczki z kurczaka oczyść ze zbędnych błonek. Jeśli używasz filetu z kurczaka, pokrój go na mniejsze kawałki lub grubsze plastry (ok. 3 cm). Pokrojone mięso dopraw solą i pieprzem.
- Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Płatki pokrusz na drobne kawałki i wymieszaj ze startym wcześniej parmezanem.
- W głębokim talerzu lub miseczce roztrzep jajko, a następnie dodaj przyprawy: zioła prowansalskie, granulowany czosnek, pieprz oraz trochę soli i dokładnie wymieszaj.
- Kawałki mięsa obtocz dokładnie w masie jajecznej, a następnie w płatkach wymieszanych z parmezanem.
- Tak przygotowane nuggetsy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę z nuggetsami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25-30 minut (czas pieczenia zależy od grubości kawałków mięsa), powinny się delikatnie zrumienić. Po ok. 15 minutach możesz odwrócić nuggetsy, aby równo się przyrumieniły z każdej strony.
- Upieczone nuggetsy z kurczaka doskonale smakują sosem miodowo-musztardowym oraz chrupiącą surówką z młodej kapusty.
* WSKAZÓWKI
- Polędwiczki z kurczaka możesz również zastąpić filetem z kurczaka lub mięsem z indyka.
