
Szybki omlet szpinakowo-orzechowy to doskonała propozycja na pyszne i pożywne danie, które dostarczy energii na długi czas. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczy, białka i witamin, to danie jest nie tylko smaczne, ale i wspiera zdrowy tryb życia.
Rozpocznij dzień od śniadania pełnego energii i smaku. Omlet szpinakowo-orzechowy to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie zdrowe, odżywcze i łatwe w przygotowaniu posiłki. Dzięki połączeniu świeżego szpinaku, kremowego masła orzechowego, płatków owsianych oraz słodkiego banana, ten omlet zaspokoi Twój głód i doda sił na cały dzień. Oto jak możesz w kilka minut przygotować to pyszne danie!
1 omlet – 26 cm
15 minut
łatwy
Składniki
3 jajka
50 g płatków owsianych
1 garść świeżego szpinaku (ok. 30 g)
1 średni banan (ok. 100 g po obraniu)
1 łyżka masła orzechowego (30 g)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania
- Do pojemnika dodaj wszystkie składniki i dokładnie zblenduj na puszystą i gładką masę.
- Rozgrzej patelnię (u mnie średnica 26 cm), posmarują ją odrobiną masła lub oleju kokosowego.
- Gotową masę przełóż na patelnię, wyrównaj i przykryj pokrywką. Omlet smaż na średnim ogniu ok. 7-8 minut z jednej strony, a następnie odwróć go na drugą stronę i smaż już bez przykrycia kolejne 3-4 minuty, powinien się delikatnie przyrumienić z każdej strony.
- Usmażony omlet szpinakowo-orzechowy możesz podawać z ulubionymi dodatkami: jogurtem, masłem orzechowym, dżemem oraz dowolnymi owocami.
