Pierniczki

Pierniczki, czyli pyszne ciasteczka o intensywnym korzennym smaku i aromacie, to chyba w większości domów nieodzowny element świąt. Jeśli jednak nie udało się Wam odpowiednio wcześnie nastawić ciasta na piernik staropolski lub pierniczki z ciasta dojrzewającego, to jeszcze nic straconego. Mam bowiem dla Was niezawodny przepis na szybkie i miękkie pierniczki, które nie wymagają długiego czasu leżakowania i bez problemu zdążycie upiec je przed samymi świętami. Dzięki sprytnemu trikowi nawet pierniczki upieczone na ostatnią chwilę szybko zmiękną i będą delikatne w smaku. Wystarczy jeśli wystudzone pierniczki przełożycie do słoika lub puszki i między nie włożycie skórkę z jabłka. Ważne jest tylko to, żeby skórkę z jabłka wymieniać regularnie, aby nie spleśniała. Jeżeli więc szukacie przepisu na miękkie pierniczki, które zawsze się udają, a do tego są wyborne w smaku, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

60 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (typ 450)

  • 150 g masła

  • 250 g miodu

  • 40 g brązowego cukru

  • 1 duże jajko

  • 20 g przyprawy korzennej

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • W garnku umieść masło, miód, przyprawę do piernika oraz cukier. Całość gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą.
  • Zdejmij garnek z palnika i pozostaw masę do ostygnięcia (masa może być lekko ciepła).
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Do miski wsyp mąkę, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a następnie dodaj przestudzoną masę miodową oraz jajko i dokładnie wyrób ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką). Ciasto powinno mieć jednolitą i elastyczną konsystencję. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2-3 h, dzięki czemu ciasto przejdzie aromatem przyprawy korzennej i będzie się lepiej wałkowało. Możesz je również zostawić w lodówce na całą noc.
  • Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na kilka części i każdą z nich kolejno rozwałkuj (podsypując mąką) na grubość ok. 4-5 mm i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty.
  • Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 – 11 minut, do lekkiego przyrumienienia.
  • Upieczone pierniczki przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszcze.
  • Przed podaniem możesz udekorować pierniczki lukrem lub polewą czekoladową.