Strona główna » Sałatka z makaronem i pieczoną dynią

Sałatka z makaronem i pieczoną dynią

Pyszne, zdrowe i sycące danie wcale nie musi być skomplikowane i pracochłonne. Czasami wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, aby przygotować wartościowy posiłek. Jednym z takich pewniaków jest wyborna sałatka z makaronem razowym, pieczoną dynią, suszonymi pomidorami, kurczakiem, szpinakiem i orzechami. Do tego słodko-kwaśny dressing i smaczne danie gotowe w dosłownie kilka chwil. Sałatka makaronowa idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Możecie ją również wrzucić do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.

Po więcej przepisów z wykorzystaniem dyni zapraszam tutaj: dynia

Servings

2-3

Prep time

30 minut

Cooking time

łatwy

Składniki

  • 150 g makaronu razowego *

  • 200 g filetu z kurczaka (opcjonalnie)

  • 250 g pieczonej dyni *

  • 2 garście szpinaku

  • 100 g suszonych pomidorów w oleju

  • 25 g ulubionych orzechów np. migdały

  • Dressing
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów

  • 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj dressing: do małej miseczki lub słoika wlej oliwę, olej z suszonych pomidorów oraz ocet balsamiczny, dodaj musztardę i wszystko dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
  • Orzechy drobno posiekaj.
  • Filet z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy lub oleju ok. 3-4 minuty. Usmażonego kurczaka przełóż na talerzyk, aby lekko przestygł.
  • Suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
  • Do dużej salaterki/miski przełóż makaron, dodaj kurczaka, pieczoną dynię, suszone pomidory oraz szpinak. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp sałatkę posiekanymi orzechami.

* WSKAZÓWKI

  • Pieczona dynia: dynie obierz ze skórki (dyni hokkaido nie musisz obierać), przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie w średniej wielkości kostkę. Pokrojoną dynię przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj oliwę oraz przyprawy (suszony tymianek, zioła prowansalskie i oregano), a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C góra-dół) i piecz ok. 20-25 minut. Dynia powinna tylko delikatnie zmięknąć. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • Do sałatki najlepiej sprawdzą się drobne rodzaje makaronów.