
Pyszne, zdrowe i sycące danie wcale nie musi być skomplikowane i pracochłonne. Czasami wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, aby przygotować wartościowy posiłek. Jednym z takich pewniaków jest wyborna sałatka z makaronem razowym, pieczoną dynią, suszonymi pomidorami, kurczakiem, szpinakiem i orzechami. Do tego słodko-kwaśny dressing i smaczne danie gotowe w dosłownie kilka chwil. Sałatka makaronowa idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Możecie ją również wrzucić do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.
Po więcej przepisów z wykorzystaniem dyni zapraszam tutaj: dynia
2-3
30 minut
łatwy
Składniki
150 g makaronu razowego *
200 g filetu z kurczaka (opcjonalnie)
250 g pieczonej dyni *
2 garście szpinaku
100 g suszonych pomidorów w oleju
25 g ulubionych orzechów np. migdały
- Dressing
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj dressing: do małej miseczki lub słoika wlej oliwę, olej z suszonych pomidorów oraz ocet balsamiczny, dodaj musztardę i wszystko dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
- Orzechy drobno posiekaj.
- Filet z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy lub oleju ok. 3-4 minuty. Usmażonego kurczaka przełóż na talerzyk, aby lekko przestygł.
- Suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
- Do dużej salaterki/miski przełóż makaron, dodaj kurczaka, pieczoną dynię, suszone pomidory oraz szpinak. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp sałatkę posiekanymi orzechami.
* WSKAZÓWKI
- Pieczona dynia: dynie obierz ze skórki (dyni hokkaido nie musisz obierać), przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie w średniej wielkości kostkę. Pokrojoną dynię przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj oliwę oraz przyprawy (suszony tymianek, zioła prowansalskie i oregano), a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C góra-dół) i piecz ok. 20-25 minut. Dynia powinna tylko delikatnie zmięknąć. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Do sałatki najlepiej sprawdzą się drobne rodzaje makaronów.
