Strona główna » Makarony i inne kluski » Kładzione kluski dyniowe

Kładzione kluski dyniowe

Dynia to bardzo zdrowe i uniwersalne warzywo. Smakuje doskonale zarówno w zupie dyniowej, korzennym cieście dyniowym ,jak i delikatnych kładzionych kluskach dyniowych. Jeśli macie wcześniej przygotowane puree z dyni albo ziemniaki, które pozostały z poprzedniego obiadu, to ich przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Kładzione kluski dyniowe to świetny pomysł na jesienny obiad zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Możecie je podawać z roztopionym masłem lub z podsmażoną na oliwie brukselką, czosnkiem i boczkiem.

Ilość porcji

3-4 porcje

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 300 g puree z dyni

  • 1 jajko

  • 200 g mąki pszennej

  • sól

  • Do podania
  • 100 g brukselki

  • kilka plasterków boczku

  • 1 ząbek czosnku

  • 4-5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania

  • Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
  • Przygotuj puree z dyni zgodnie z instrukcją poniżej.

    Jak przygotować puree z dyni ?

    Dynię umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Pokrojone plastry przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra-dół) do miękkości (czas pieczenia zależy od gatunku dyni i grubości plastrów), pod koniec pieczenia sprawdź widelcem czy dynia jest odpowiednio miękka. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie zblenduj na gładką masę.
  • Brukselkę pokrój w półplasterki, czosnek w drobną kostkę, a boczek w cienkie paski.
  • Ziemniaki przełóż do miski, dodaj puree z dyni, mąkę oraz jajko. Dopraw solą do smaku i całość wyrób na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość plastyczne.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, a następnie łyżką nabieraj niewielką ilość ciasta i wrzucaj je do gotującej się wody (aby ciasto lepiej odchodziło od łyżki, zamocz ją w kubku zimnej wody przed ponownym nabraniem porcji ciasta). Po wrzuceniu do wody delikatnie zamieszaj po dnie drewnianą łyżką, żeby kluski nie przykleiły się do dna. Jeśli woda będzie gotowała się zbyt mocno, zmniejsz ogień, aby nie wykipiała, a kluski się nie rozleciały. Gotuj gotuj 2-3 minuty licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnie wody.
  • Gotowe kluski wyjmij łyżką cedzakową i rozłóż na talerzach.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, boczek oraz brukselkę, podsmażaj do lekkiego zrumienienia, a następnie okraś kluski.