Strona główna » Omlet owsiano-bananowy

Omlet owsiano-bananowy

Fit omlet z bananem i płatkami owsianymi to idealny pomysł na sycący i pożywny posiłek lub przekąskę w ciągu dnia. Zrobicie go dosłownie w kilka chwil, a do jego przygotowania potrzebujecie tylko trzech składników: jajek, płatków owsianych oraz banana. Świetnie smakuje podany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie go podać z ulubionymi owocami, masłem orzechowym, czy np. z domową konfiturą z wiśni lub dżemem truskawkowym. Omlet bananowo-owsiany to również świetna przekąska dla aktywnych osób, ponieważ dodaje energii nawet po największym wysiłku. Omlet z płatkami owsianymi i bananem bez problemu zastąpi deser oraz zaspokoi potrzebę na coś słodkiego. To również idealna przekąska do pracy lub szkolnego lunchboxa, jednym słowem sprawdzi się doskonale wszędzie tam gdzie dopadnie Was mały głód. Jego smakiem zachwycą się zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeśli więc brakuje Wam pomysłu na pyszne i zdrowe posiłki dla dzieci to omlet bananowy będzie doskonałym pomysłem.

Ilość porcji

2 omlety

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1 duży dojrzały banan (ok. 200g po obraniu ze skórki)

  • 100 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)

  • 4 jajka

  • masło lub olej kokosowy do posmarowania patelni

  • Do podania: dżem, masło orzechowe, ulubione owoce

Sposób przygotowania

  • Do pojemnika blendera wsyp płatki owsiane i delikatnie je rozdrobnij, tak aby drobne kawałki płatków były w dalszym ciągu wyczuwalne.
  • Do rozdrobnionych płatków dodaj jajka oraz banana i wszystko razem dokładnie zblenduj na puszystą masę.
  • Rozgrzej patelnię (u mnie średnica 22 cm lub 26 cm) i posmarują ją odrobiną masła lub oleju kokosowego.
  • Gotową masę przełóż na patelnię, wyrównaj i przykryj pokrywką. Omlet smaż na średnim ogniu ok. 8 minut z jednej strony, a następnie odwróć go na drugą stronę i smaż już bez przykrycia kolejne 3-4 minuty, powinien się delikatnie przyrumienić z każdej strony.
  • Z podanych proporcji wychodzą 2 omlety o średnicy ok. 22 cm i grubości ok. 1 cm lub 1 grubszy omlet o średnicy ok. 26 cm.
  • Usmażony omlet owsiano-bananowy możesz podawać z ulubionymi dodatkami: jogurtem, masłem orzechowym, dżemem oraz dowolnymi owocami.