Strona główna » Sałatki i surówki » Sałatka z makaronem, warzywami i pesto

Sałatka z makaronem, warzywami i pesto

Bardzo lubię przygotowywać dania na bazie makaronu pełnoziarnistego, ponieważ są nie tylko pyszne, ale niosą ze sobą wiele korzyści. Makaron pełnoziarnisty to dużo zdrowsza wersja znanego nam białego makaronu. Do jego produkcji używa się mąki razowej z pełnego przemiału, dzięki czemu charakteryzuje się on niskim indeksem glikemicznym oraz jest bogatszy w witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Tym razem mam dla Was przepis na sałatkę, do przygotowania, której wykorzystałam mini razowy makaron penne, kilka świeżych warzyw oraz pesto pistacjowe, które akurat zostało mi z przygotowanego kilka dni wcześniej makaronu z cukinii i marchewki z pesto pistacjowym, na który przepis również serdecznie Wam polecam.

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 100 g makaronu razowego penne mini *

  • 1 małe awokado

  • 70 g ciecierzycy z zalewy

  • 7 pomidorków koktajlowych

  • 30 g czerwonej papryki

  • 40 g zielonego ogórka

  • 2 łyżeczki pesto pistacjowego *

  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pomidorki pokrój w plasterki, natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Ogórka, paprykę oraz awokado pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • Ugotowany makaron odcedź i przełóż do salaterki.
  • Do jeszcze lekko ciepłego makaronu dodaj pesto pistacjowe i dokładnie wymieszaj, aby połączyło się z makaronem.
  • Do makaronu z pesto dodaj pomidorki, odsączoną z zalewy ciecierzycę, ogórka, paprykę, awokado oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszaj i dopraw solą do smaku.

* WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania sałatki możesz użyć dowolnego makaronu. Najlepiej sprawdzi się tu drobny makaron.
  • Zamiast pesto pistacjowego możesz dodać np. pesto bazyliowe.